Stvaranje Svetova – drugi deo

U Ime Allaha Milostivog Samilosnog
Sve hvale pripadaju samo Allahu Gospodaru svetova

Ajeti Kur’ana imaju mnoga znacenja, ima jasnih ajeta i onih koji su manje jasni, i svaki od njih ima vise znacenja i primenljiv je za razlicite vremenske epohe kod ljudi.
Da prosirimo predjasnji post i pogledamo stvaranje Zemlje i Nebesa i izvan fizickog Neba.

“Allah je nebesa i Zemlju i ono što je između njih u šest vremenskih razdoblja stvorio” (Sveti Kur’an Surat As-Sajda (32):4)

“Reci: “Zar, zaista, nećete da verujete u Onoga koji je u dva vremenska razdoblja Zemlju stvorio… On je stabilna brda po njoj stvorio, odozgo, i blagoslovenom je učinio i proizvode njezine na njoj odredio, sve to u četiri vremenska razdoblja – ovo je objašnjenje za one koji pitaju – zatim se nebeskim visinama uputio dok je nebo još maglina bilo, pa ih u dva vremenska razdoblja, kao sedam nebesa, stvorio, i odredio šta će se u svakom nebu nalaziti. A nebo najbliže sjajnim zvezdama smo ukrasili i nad njim Mi bdijemo. To je odredba Silnoga i Sveznajućega.” (Surat Fussilat (41):9-12)

Kada neko procita ove ajete moze da pomisli, pa kako je Allah Kome pripada sva Slava i Moc, stvorio Zemlju i sve sto je na njoj za cetiri dana tj. cetiri vremenska razdoblja, a celo fizicko nebo tj. vasionu i Carstva Nebeska za dva dana, iako ono je neuporedivo vece. Takodje i Hriscani znaju da je sve storeno za sest dana.

Da razjasnimo ovo.

Uistinu Allah swt. je stvorio Zemlju za jedan dan, i On swt. je stvorio njenu sadrzinu za jedan dan, jer je Zemlja sa svime sto je na njoj od nezivih objekata stvorena za jedan dan, a ziva bica, biljke i zivotinje za jedan dan. Ovaj ajet, Allah je stvorio Zemlju za dva dana, On swt. je stvorio njenu sadrzinu drugog dana. Allah swt. kaze da je napravio na njoj planine i da je Blagoslovio i odredio sadrzinu Zemlje za cetiri dana, ‘za one koji pitaju.’

Stubovi su planine, koje su ukljucene u jedan dan, i svi ostali nezivi objekti takodje u tom jednom danu. I on swt. kaze da je stabilne planine postavio na Zemlj, odozgo, i to znaci da se planine manifestuju odozgo ili iz Carstva Nebeskih. I ono sto vidimo od svake planine na Zemlji je jedan deo, ako je ona jedan kilometar visoka, onda je dva kilometra duboka, i zbog toga su one stubovi.

I to je razlog zasto je Zemljina povrsina stabilna i sto sprecava njeno pomeranje, iako se unutrasnjost Zemlje konstantno krece. I Allah swt. kaze, “Ti vidiš planine i misliš da su nepomične, a one promiču kao što promiču oblaci – to je Allahovo djelo koji je sve savršeno stvorio; On, doista, zna ono što radite.” (Surat An-Naml (27):88)
Sto znaci da se planine krecu, ali se krecu zajedno sa kretanjem unutrasnjosti Zemlje, i one sprecavaju da se povrsina Zemlje razdvoji od unutrasnjosti Zemlje i da se njen sadrzaj poremeti, tako da je pomeranje Zemlje jednako-uravnotezeno.

I On swt. je Blagoslovio na njoj, a Blagoslov je voda, i to je spustanje Blagoslova sa neba i to je bio deo prvog dana u ovom fizickom svetu.
“A da su stanovnici sélā i gradova verovali i greha se klonili, Mi bismo im blagoslove i s neba i iz zemlje slali” (Surat Al-A’raf (7):96)

“I proizvode njezine na njoj odredio, sve to u četiri vremenska razdoblja” (Surat Fussilat (41):10)

I ovaj fizicki svet je stvoren za dva dana samo, jedan dan za Zemlju i vodu, a jedan dan za sva ziva stvorenja, zivotinje i biljke. A Allah swt. kaze da je stvorio Zemlju za cetiri dana, zato sto planine u ovom fizickom svetu su manifestacija i pojava Kompletnog Neba, ili Sveta Uma, Sedmog Carstva Nebeskog, jer Svet Uma cini Univerzum stabilnim.

I Allah kaze, “odozgo”. Sto znaci Nebo i Sedmo Carstvo Nebesko, refleksija su planine, i Svet Uma su planine Univerzuma, dok ovde na Zemlji, one reflektuju sta planine rade, i opet vidimo kako gore tako dole (as above so below), gore je Sedmo Nebo koje je planine Univerzuma, a dole tj. planine na Zemlji su stubovi koji cine Zemlju stabilnom. I On swt. je Blagoslovio na njoj, a Blagoslov su vode i pojava Blagoslova Sest Neba tj. Sest Carstva Nebeskih i Blagoslov Znanja iz Sveta Uma ili Sedmog Neba.

Tako da sest Neba, Znanje i Blagoslov, a Blagoslov na Zemlji je voda, i zbog toga kad osoba vidi vodu u snu, to znaci znanje.
I ovo su te dve stvari, On swt. je napravio ojacanje ili planine odozgo i On swt. je spustio Svoj Blagoslov na nju, i to su dva dana za kompletno Nebo i sest Perfektnih Carstva Nebeskih. “zatim se nebeskim visinama uputio dok je nebo još maglina bilo, pa njemu i Zemlji rekao: Pojavite se milom ili silom!” (Surat Fussilat (41):11)

On swt. je stvorio sedam Nebeskih svodova za dva dana, ovih sedam su Kompletno Sedmo Nebo i sest Perfektnih Neba ili Carstva Nebeskih. A fizicko nebo, ono nije u ta dva dana stvoreno. I kad pise Zemlja, misli se na vece znacenje, a to su zvezde i planete u univerzumu. To znaci fizicko Nebo.

Allah swt. je stvorio Nebo Uma, Sedmo Carstvo Nebesko u jednom danu, a nadahnuo ga Naredbom sta ce raditi (sta se u njemu nalazi) u jednom danu, onda Carstva Nebeska u jednom danu, a ona su sest Neba, a nadahnuo ih Naredbom u jednom danu, onda je On swt. stvorio fizicko Nebo u jednom danu, sto znaci Univerzum, pa ga je nadahnuo sta ce raditi u jednom danu, sto je ukupno sest dana.

Tako da su Nebo i Zemlja stvoreni za dva dana, jedan dan za kreaciju a drugi dan za sadrzinu,

“A nebo najbliže sjajnim zvijezdama smo ukrasili i čuvarima” (Surat Fussilat (41):12)
I ovo je takodje deo prvog dana. Jer je Nebeski svod podeljen na dva Neba, Prvo Perfektno Nebo tj. Carstvo Nebesko od sest, i fizicko Nebo. Tako da kad kazemo Prvo Nebo, govorimo o celom Prvom Carstvu Nebeskom, a takodje govorimo o celom fizickom Univerzumu, jer je ono (prvo Nebo) podeljno na dva dela, prvi deo je Prvo Perfektno Nebo a dno je fizicko Nebo.

Prvo Perfektno Nebo i fizicko Nebo su iz jednog aspekta jedna stvar, jer postoji veza medju njima, a ta veza je da Prvo Nebo pokrece stvari u fizickoj oblasti, i ono upravlja njime. A ona su dva odvojena Neba, tako kada kazemo Prvo Nebo, govorimo o oba jer je Prvo Nebo tj. Prvo Carstvo Nebesko sa ovim fizickim Univerzumom potpuno prepleteno. Sto znaci da ovaj ceo fizicki svet, njegova realnost je u Carstvu Nebeskom, manifestacija slika-likova, i tamo se sve zapravo nalazi, a oba Neba se u celosti prozimaju.

Vecina dusa je u Prvom Carstvu Nebeskom, tj. imaju pocetak stranice postojanje tamo i one kontrolisu tela u ovom svetu ili pod ovim nebom. Da napravimo primer za ovo. Znaci da su duse u Carstvu Nebeskom a tela u fizickom svetu, i duse kotrolisu fizicka tela. Kad pogledamo necije lice, da li vidimo razlicitost izmedju duse i fizickog tela? Oni su jedno. Iako ne vidimo razlicitost, telo je tesko-gusto i od materije a dusa je lagana i delikatna.

Tako da je dana sest, Sedmo Carstvo Nebesko je stvoreno u danu a njegova sadzina u danu, i to su dva dana. A sest Carstva Nebeskih su stvoreni u danu, i njihova sadrzina u danu, i to je ukupno cetiri dana. A Zemlja je stvorena u danu i njena sadrzina u danu, i to sve je ukupno sest dana tj. sest vremenskih razdoblja iz naseg ugla.

A kad se govori o Zemlji da je stvorena, govori se o sedam Zemalja i o celom fizickom Univerzumu.
“Allah je sedam nebesa i isto toliko zemalja stvorio” (Surat At-Talaq (65):12)

Tako da je Svetlost i njena sadrzina stvorena u dva dana, sto znaci Carstvo Uma i njena sadrzina koja je Svetlost, a Perfektno Nebo ili Carstvo Nebesko su stvoreni u danu i njihova sadrzina u danu i Nebesa je sest, a fizicki svet i njegova sadrzina za dva dana. I to je sekvenca od vrha do dna.

Sedmo Nebo je Um i Svetlost, a sest su manifestacija tog Neba. A kraj fizickog Neba i pocetak Prvog Carstva Nebeskog su povezani, sto znaci da fizicko Nebo pocinje u ovom fizickom svetu a zavrsava je na pocetku Carstva duhovnog sveta. I to je veza, sto znaci da ako se uzdizemo na gore moramo prvo proci Prvo Nebo.

Ahmed Alhasan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s