Crni kamen i njegova veza sa Imam Mahdijem

U Ime Allaha Milostivog Samilosnog
Sve hvale pripadaju samo Allahu Gospodaru svetova

Crni kamen i njegova veza sa Imam Mahdijem (a.s.)

Deo iz ‘Kitab Al Tawhid: Tafsir Sure Al Tawheed’:
“I ovo je odgovor na jedno od pitanja koje je stiglo preko interneta, i sadrzi detalje o Crnom Kamenu i njegovom odnosu sa Mahdijem tj. Qa’im-om (Onaj koji se dize iz Porodice Muhameda (a.s.))

Pitanje:
Ko je ovaj covek?

Neka je Mir sa Yamanijem Porodice Muhameda (a.s.) i Milost Allahova i Njegov Blagoslov.
Neka Allah (swt.) posalje Svoj Mir i Blagoslov na Muhameda (sawas.) i Porodicu Muhameda, Imame i Mahdije (a.s.).

Godine, 1424.te [godine] ja sam obavio ritual Hodocasca (Manasik Al-Hajj), i to je bilo moje drugo hodocasce, a sve hvale pripadaju Allahu (swt.). Moja zena je bila sa mnom, i bili smo sa jednom od popularnih kampanja Hodocasca u Al-Ahsaa’-i, i naucili smo (neke) lekcije i imamo price sa tog Blagoslovenog Hodocasca.

Kada je bila noc ‘Arafa, nezgoda se dogodila zeni iz (tabora) kampanje, jer su oni culi snazan vrisak (snazno vikanje) u noci ‘Arafa, nakon (obavljenih) dela za tu noc, taj vrisak je prestravio zenu i uplasio ih (sve), dok nisu znali odakle zvuk dolazi.

A druga prica, koja je vaznija, je: kada smo moja zena i ja usli u Svelitliste da obavimo Tawaf (obilazenje Kaa’be), video sam veoma veliku guzvu, pa sam se uplasio da necu moci da dozvolim zeni da obavi Tawaf Al-Hajj (obilazenje u Hodocascu). Verski vodic kampanje nam je rekao: kada vidite guzvu recite: “O Najznaniji, O Najveci (Ya ‘Aleem, Ya ‘Atheem)”, i guzva ce postati manja. Dok sam pokusavao ovaj Dhikr (Prizivanje) u Tawafu Umre, primetio sam da je guzva bila manja – u svakom slucaju – rekao sam samo jedanput “O Najznaniji, O Najveci (Ya ‘Aleem, Ya ‘Atheem)”, i odmah sam video coveka izmedju Al-Rukn i Al-Maqam, on je razdvijio redove Hodocasnika nakon sto sam izrekao Prizivanje, i to je izgledao kao da je on isao prema nama iz svog Tawafa, ili pre nego sto je zavrsio svoj Tawaf, jer nije prosao Al-Rukn i Al-Maqam. I on gledao prema nama dok je Kaa’ba bila iza njega, a niko od Hodocasnika nije bio na putu prema nama.

I on mi je rekao: “Dodji iza mene, ja cu uciniti da obidjes krug (oko Kaa’be)”. I moja zena i ja smo isli iza njega i on je ucinio da obidjemo Kaa’bu (Tawaf Al-Hajj/Obilazanje u Hodocascu), i mi nismo osetili nikakvu guzvu ili tesan prostor, a on je recitovao Due i Dhikrove, medju kojima je bila Dua’ Kumayl, a ja sam dosta slao Mir i Blagoslov na Muhameda (sawas.) i Porodicu Muhameda (a.s.) (cinio sam dosta Salawata), i govorio sam sebi: Mozda je ovo Mahdi Muhamed ibn Al-Hassan (a.s.), a onda bi rekao (pomislio): Ko sam ja da Mahdi (a.s.) (posebno) dodje zbog mene i ucini da obilazim (Kaa’bu)?

A tokom prvog kruga Tawafa moja zena je bila iza mene, pa mi je on rekao: “Postavi svoju zenu ispred sebe”, i ja sam joj rekao da dodje ispred mene a iza njega, tj. izmedju mene i njega, i time me je naucio kako da vodim racuna o svojoj zeni tokom Tawafa.
Kada smo dosli do Crnog Kamena, on je pokazao prema meni svojom desnom i rekao: “Allahu Akbar (Allah je Veci)”.
A kada smo zavrsili i sedmi krug, posle Maqama Ibrahima (a.s.) rekao sam mu: “Zeleo bih da uradim Tawaf zena sa tobom”, a on mi je rekao, “Insha’Allah (ako Allah hoce).” I kao da sam osetio da mi govori zbogom, i pogledao me je svojim licem dok je odlazio od mene nazad i izgledalo je kao da je odguravao sve one hiljade ljudi dok je isao unazad, i celo mesto je postalo prostrano za njega, a onda je otisao.
To je izgledalo kao da su hodocasnici more, a on je snazan (veliki) talas koji od sebe gura vodu mora.

Sto se tice opisa tog coveka: On je bio upalih uciju, njegove obrve nisu spojene, visok je i mrsav, tamnije boje koze, njegova kosa je crna i dugacka. A ono sto je bilo cudno je sto je on bio odeven u svetlo zelenu odecu na danu Tafaf Al-Hajja (Obilazenje Kaa’be), i na glavi je imao pokriv, za koji mi kazemo na nasem jeziku (Khaliji), kapa.

Moje pitanje: Ko je ovaj covek? Da li je on Yamani (a.s.) Porodice Muhameda (a.s.)? I ko sam ja da meni Yamani (a.s.) Porodice Muhameda (a.s.) pridje i da obilazi sa mnom (da uradi Tawaf sa mnom)? Ili je on Al-Khidr (Zeleni Covek) s’ obizrom da je nosio zeleno odelo? Ili je on jedan od Ansara Imam Al-Mahdija Muhamed ibn Al-Hassan-a (a.s.)???

Pitao sam jednog od studenata Al-Howze i on mi je rekao, “Uistinu, on je Imam (a.s.).” I pitao sam jednog od vernika, pa mi je rekao: Mozda je on Al-Khidr (a.s.) ili jedan od pomocnika Imama (a.s.).”

Cuo sam pricu sta se dogodilo jednom od Ansara, jer mi je on ispricao i opisao je njega meni, i to je bio isti opis (coveka) koga sam ja video. I ako bih video tog coveka koji mi je pomagao da obilazim (Kaa’bu), nakon svih ovih godina, znao bih (da) ga (prepoznam), (cak) i medju milion ljudi.

I neka je Mir sa Yamanijem Porodice Muhameda (a.s.) i Milost Allaha (swt.) i Njegov Blagoslov.
Neka Allah (swt.) posalje Svoj Mir i Blagoslov na Muhameda (sawas.) i Porodicu Muhameda, Imame i Mahdije (a.s.)

Ansary Musliman, 40 godina
Al-Ahsaa’ – Saudijska Arabia
[posednik] Thanawi (Sekundarnog) sertifikata

 

Odgovor:

U Ime Allaha Milostivog Samilosnog
Sve hvale pripadaju samo Allahu Gospodaru svetova
Neka Allah (swt.) posalje Svoj Mir i Blagoslov na Muhameda (sawas.) i Porodicu Muhameda, Imame i Mahdije (a.s.)

Znaj da se Allah (swt.) seca onoga koji se seca Njega, i On daje tako mnogo za tako malo, a ti si se setio Njega, Slavnog, u Njegovoj Kuci, sa iskrenoscu, pa se On setio tebe i pomogao ti i olaksao je tvoju stvar. Molim Allaha (swt.) da ti uvek da uspeha da budes iskren/posvecen Njemu, Slavljenom, i da radis sta god zadovoljava Njega.

Sto se tice sluge Allaha (swt.), koji ti je pomogao, on ti je pomogao Silom Allaha i Njegovom Moci i onda kada mu je Allah rekao da ti pomogne, pa svi pokloni/prioriteti su od Allaha, Uzvisenog. Zahvali Allahu, Slavnom, Koji ti je darovao to, a da mu je Allah naredio da ti kaze svoje ime, on bi to uradio.

Sto se tice (momenta) kada se sluga molio prema Kamenu govoreci, “Allahu Akbar (Allah je Veci)”, to je (samo) njegova duznost. A sto se tice tebe i drugih koji nisu ti, od ljudi, vasa duznost je da kazete sledece kad dodjete do Kamena : (O Allah! Ja sam ispunio Poverenje i drzao sam se/prihvatio sam Zavet da Ti mozes da posvedocis za mene da sam ja dosao (Tebi). O Allah! Kao dokaz Tvojoj Knjizi, i Sunni Tvog Poslanika, ja svedocim da nema boga osim Allaha Jednog, bez ikakvih pomagaca, i (svedocim) da je Muhamed (sawas.) Njegov sluga i Njegov Poslanik, i da su Ali i Imami (a.s.) od njegovih sinova Dokazi Allaha i da su Al-Mahdi i Mahdiji (a.s.) od njegovih sinova Dokazi Allaha – i nabroj ih (dok ne stignes) do Dokaza Allaha u svom vremenu – ja verujem u Allaha i ja ne verujem u tirana i opresora i u Al-Lat i Al-Uzza i obozavanje Sheitana (Satane) (Lanatullah) i obozavanje raznih idola (ne verujem) koje prizivaju mimo Allaha (swt.).

Sve religije Allaha su skoro jedna stvar, sa kojom je On zapoceo Kreaciju Zamaljskog bica coveka, On, Uzviseni je to spomenuo u Svom Govoru: “Uistinu! Ja sam Taj koji će načiniti na Zemlji Halifu (Namesnika).” (Sveti Kur’an Surat Al-Baqara (2):30).
Ceo Kur’an je u (Suri) Al-Fatiha, a cela Al-Fatiha je u Bismillah, a cela (Rec) Bismillah je u Baa’ (drugo slovo arapskog alfabeta, i prvo slovo Reci Bismillah), a Baa’ je u Tacki (Tacka koja se nalazi ispod slova Baa’), a Tacka je Ali (a.s.). Princ Vernika je rekao: (“Ja sam tacka”). A sta je Princ Vernika Ali (a.s.) ako nije Namesnik Allahov (swt.) na Njegovoj Zemlji?

Stoga, Tacka, i Baa’, i Bismillah, i Kur’an, i sva Religija je Namesnik Allaha na Njegovoj Zemlji. I Kur’an i sve Religije su Testament i Zavet, koji je uzet od slugu da ce se oni povinovati/pokoriti Allahovom Namesniku, i Allah (swt.) ga (Zavet) je postavio u Kamen Baze ili Crni Kamen, ili Kamen Ugla, ili Odsecen Kamen od Muhameda (sawas.) sa ciljem da se unisti neprikosnovenost Shaitana (Lanatullah) i tirana.

I ovaj Kamen je spomenut u Bozanskim Knjigama i u tradicijama. A kada se Quraish nije slozio o tome ko ce nositi Kamen, oni su bili svesni da taj Kamen oznacava/pokazuje na veliku stvar, i to je razlog zasto se nisu slozili ko ce da ga nosi. I bila je Volja Allaha (swt.) da Muhamed (sawas.) bude onaj koji ce nositi Kamen i koji ce ga postaviti na njegovo mesto da bi se Znak Allaha (swt.) ispunio/kompletirao, i to je pokazatelj od Njega Velicanstvenog da je Qa’im (Onaj koji se uzdize) (a.s.) Istina i Sluga u koga je Allah (swt.) postavio Testament i Zavet, na koga Kamen upucuje/pokazuje, i da ce doci od Muhameda (sawas.) koji je nosio Kamen.

Od Sa’eed ibn Abdullah Al-’Araj, od Abu Abdullah-e (a.s.) da je rekao, Uistinu Quraish u Danima neznanja (pre Islama) su unistili Kucu, pa su onda zeleli da je obnove, napravljena je barijera izmedju nje i njih, i strah je obuzeo njihova srca, dok jedan od njih nije rekao: “Neka svaki covek od vas donese najbolje od svog novca, i ne donosite novac koji ste stekli prekidajuci odnose sa porodicom ili od Haram (nedozvoljenih dela).” I oni su tako uradili. Onda je barijera izmedju nje i njih bila uklonjena, i oni su je izgradili dok nisu stigli do mesta Crnog Kamena, pa su svi borili oko njega: ko ce od njih postaviti Crni Kamen na svoje mesto, toliko (su se borili) dok skoro zlo nije doslo medju njih (od borbe), pa su odlucili da prvi koji udje na vrata Dzamije ce nositi Kamen. I Allahov Poslanik (sawas.) je usao. I kada im je prisao, zatrazio je tkaninu/haljinu, i rasirio je, a onda postavio Kamen u sredinu, onda su (clanovi) plemena drzali strane tkanine/haljine i podigli su ga (Kamen), i onda ga je Poslanik (sawas.) uzeo, i stavio na svoje mesto, stoga, Allah (swt.) ga je ucinio posebno za njega.”
Al-Kafi zbirka 4, strana 217

Znaci da je Muhamed (sawas.) nosio Crni Kamen, i ovo je pokazatelj da ce Qa’im (Onaj koji se uzdize iz Porodice Muhameda (a.s.)), i Nosilac greha, i Nosilac Crne Zastave (Banera) na koji on pokazuje, doci od Muhameda (sawas.), i takodje da je Muhamed (sawas.) onaj koji ga nosi u svojim slabinama, jer je on postavljen u Fatimu (a.s) kcer Muhameda (sawas.), i stoga, istinski nosilac greha je Poslanik Allahov Muhamed (sawas.).

Sto se tice Crne boje, kojom je Allah hteo da pokrije Kamen, ona pokazuje na greh slugu, i podseca ih na njihove grehove, da bi se mozda pokajali i trazili oprost dok su u Kuci Allaha, i to je ista boja kao Zastava Onog koji se uzdize (Qa’ima) Istinu, crna Qa’ima Porodice Muhameda (a.s.). Znaci da crne zastave ukazuju na Kamen, i Kamen ukazuje na zastavu, a oba pokazuju, svojom crnom bojom, na greh narusavanja Testamenta i Zaveta, koji su uzeti od Kreacije u Atom Svetu, i oni takodje pokazuju na patnju/trud koji nosilac ovog greha podnosi – a nocilac crne zasvave koja ukazuje na greh – je sluga kome je dodeljena knjiga Testamenta i Zaveta, i on je Crni Kamen, i on je Qa’im Porodice Muhameda (a.s.)

I Kamen je povezan sa zrtvom, koja je prisutna u Bozanskoj Religiji i kroz Blagosloveni put ove religije, zato sto je Religija Allaha (swt.) jedno; jer je od Jednog. A zrtva se pojavila u Islamu kao najociglednija/jasna slika u Al-Husseinu (a.s.).

A pre Islama nacices Zrtvu u Hanifiyya-i, religiji Ibrahima (Abrahama (a.s.)), kod Isma’ila (Ishmael). Takodje ces je naci kod Abdullah-e oca Poslanika Muhameda (sawas.), takodje ces naci u Judeizmu, religiji Mojsija (a.s.), sa Yahya-om sinom Zakarije (Jovan sin Zakarije/Jovan Krstitelj ((a.s.))

I u Hriscanstvu nacices je sa onim koji je razapet, bez obzira na cinjenicu sto Hriscani zemisljaju da je sam Isus (a.s.) razapet, jer oni veruju da je onaj koji je razapet nocilac greha, i njihovo verovanje, iako postoji iskrljivljenost u njemu, to ne znaci da su ta verovanja dosla ni od kuda, niti (znaci) da ta verovanja nemaju poreklo u Religiji Allaha (swt.) od koje su (izasla) iskrivljena/izvrnuta.

Cak, mnoga od iskrivljenih/izvrnutih verovanja u stvarnosti su zasnovana na religioznoj osnovi, koju su ucenjaci (dovodjenja u) zablude uzeli i iskrivili/izvrnuli i izgradili na tome iskvareno verovanje. Znaci da cinjenica da Poslanik podnosi/nosi neke od grehova svog naroda sa ciljem da zajedno sa celokupnim narodom ide prema Allahu (swt.), je prisutna u Religiji Allaha (swt.) i nije dosla ni od kuda. Mozes da pregledas tekst Torah-e, na primer, da bi video sta je Mojsije (a.s.) podnosio od dodatnog napora/patnje za ono sto je njegov narod ucinio od grehova, i (takodje) Allahov Poslanik Muhamed (sawas.) je nosio/podnosio grehove vernika.

On Uzviseni je rekao: ”Da bi ti Allah oprostio šta je prethodilo od greha tvog i šta će uslediti, i upotpunio ti blagodat Svoju i uputio te putem pravim.” (Surat Al-Fath (48):2)

Ocigledna interpretacija ovih stihova: da je Poslanik Muhamed (sawas.) nosio grehove svog naroda i da mu je Allah (swt.) oprostio te grehe.

Od Umara ibn Yazid Bayya’ Al-Sabiri-ja, on je rekao : “Rekao sam Abu Abullah-i (a.s.)” Govor Allaha (swt.) u Njegovoj Knjizi (“Da bi ti Allah oprostio šta je prethodilo od greha tvog i šta će uslediti, i upotpunio ti blagodat Svoju i uputio te putem pravim.”), on (a.s.) je rekao: “On nije imao nikakve grehe, i on nikada nije ucinio nijedan greh, vec je Allah (swt.) ucinio da nosi grehove njegovih Shia (sledbenika) a onda im je oprostio zbog njega.”)
Tafsir Al-Qummi, zbirka 2, strana 314

A cinjenica da su Poslanici (a.s.) nosili grehove svojih naroda ne znaci da su oni nosili greh narusavanja Testamenta i Zaveta onih koji odbijaju Namesnika Allahovog i (koji) umru (i dalje) odbijajuci, vec, oni nose grehe onih koji su bili nemarni da se sete Testamenta i Zaveta, i koju su ga narusili odredjeno vreme u ovozemaljskom zivotu.

Takodje, cinjenica da oni (a.s.) nose grehove svog naroda ne znaci da su oni postali gresnici umesto svog naroda. Vec znaci… da oni (a.s.) nose dodatni teret i dodatnu patnju/napor u isporuci svojih poruka ljudima na ovom svetu, i zaista ovo je zbog njihove sopstvene volje; zato sto su oni ti koji su molili za ovo, jer (je cinjenica) da milostivi otac sa svojom decom podnosi ishod njihovih grehova mnogo puta, cak i ako su ti gresi doneli njemu patnju i neprijatnosi a mozda i bolove i smrti za Allaha (swt.), kao sto je slucaj sa Al-Husseinom (a.s.), i ovo je zbog toga sto se otac nada da ce njegovi sinovi biti pravedni na kraju. 

Mozda se mnogi ne sete Testamenta dok krv njihovih oceva, omiljenih Allahovih, nije prolivena, pa on postaje razlog njihovog podsecanja na Testament i Zavet. I zbog ovoga nalazite Al-Husseina (a.s.), koga je Allah (swt.) zeleo da ucini razlogom podsecanja velikog (broja) Kreacije, ostavio je Hodocasce, i krenuo napred ohrabrujucim koracima prema mestu svog (a.s.) ubistva.

Sto se tice odnosa Kamena sa grehom Adama (a.s.), to je stvar koju su Imami (a.s.) razjasnili, iako je mozda ranije bila skrivena od ljudi iz razloga koji je Allah Uzviseni hteo. Cak, odnos Kamena sa gresima kreacije je takodje objasnjena (od Imama (a.s.)). I Allahov Poslanik Muhamed (sawas.) je ovo objasnio najjasnijim objasnjenjem, delom – kada je poljubio Kamen – ali je to bilo objasnjenje za one koje imaju srce i razumeju dela mudrog Muhameda (sawas.) koji deluje (samo) mudroscu, ne kao Umar ibn Al-Khattab koje je izjavio da nije razumeo zasto je Allahov Poslanik (sawas.) poljubio Kamen! I on je izjavio da on u sustini ne prihvata ljubljenje Kamena i da ga je on ljubio samo zasto sto je video Allahovog Poslanika (sawas.) da to radi pred hiljadama Muslimana, a naravno da nije mogao da se protivi Muhamedu (sawas.), jer je tvrdio da je njegov naslednik, i on je mislio da je cin Muhameda (sawas.) (ljubljenje Kamena) bilo blesavo i da je on bio primoran da sledi njegov postupak, pa kakva je onda ta obmana/lukavo delo?

Al-Bukhari, Muslim, i Ahmed su preneli: (da je Umar otisao do Kamena i poljubio ga, i rekao: “Uistinu, ja znam da si ti Kamen, ti ne koristis (nicemu) a ni ne stetis (nicemu). Da nisam video Allahovog Poslanika (sawas.) da te ljubi, ja te ne bi poljubio.”)

I Ahmed prenosi od Suwayd ibn Ghafla, on je rekao: (Video sam Umara da ljubi Kamen i govori: “Uistinu ja znam da si ti kamen, niti koristis niti odmazes, ali sam video Abu Al-Qasima (a.s.) da te pozdravlja/brine se za tebe.”)

Kada je Umar ibn Al-Khattab poljubio Kamen, on je izjavio da mrzi taj cin, i da ga se odrice, i on je bio nemaran prema ovom Kamenu i (cinjenici da je Kamen) svedok protiv slugu u njihovoj odanosti da (ispune) Testament i Zavet/Savez koji je uzet od njih u Atom Svetu. 
(I kad je Gospodar tvoj iz kičmi Adamovih sinova izveo potomstvo njihovo i zatražio od njih da posvedoče protiv sebe: “Zar Ja nisam Gospodar vaš?” – oni su odgovarali: “Jesi, mi svedočimo” – i to zato da na Sudnjem danu ne reknete: “Mi o ovome ništa nismo znali.”) (Sura Al’araf (7:172)

I ovo je jasan znak/pokazatelj za one koji imaju srce kojim mogu da razumeju, da je Umar ibn Al-Khattab onaj koji osporava Testament i Zavet ko je uzet (od njega u Atom Svetu), i iz tog razloga njegova sopstvenost je bila zgrozena od Kamena Svedoka, i sledstveno, Umar je pokusao da ospori da je Kamen istinski Svedok, pa se Umar ibn Al-Khattab obratio Kamenu Svedoku u Osnovnom Kamenu i Crnom Kamenu, rekavsi: (Uistinu ja znam da si ti Kamen koji ne pomaze niti odmaze), a s’ obzirom da su oni koji su bili oko Umara u ovoj situaciji videli Allahovog Poslanika Muhameda (sawas.) da pozdravlja Kamen i da mu je veoma stalo do njega i da ljubi Kamen i da mu se klanja, cak, oni sami su nasledili od Hanifiyyah od Ibrahima (Abrahama (a.s.)) delo osvecenja ovog Kamena i da im je stalo do njega, i ovo je zasto je Umar otklonio/ispravio sta je rekao svojim delom ljubljenja Kamena, ali posle cega? Nakon sto je obezvredio ljubljenje Kamena (govoreci) da ‘je to kamen koji ne pomaze niti odmaze, i time, nema mudrosti u ljubljenju njega!’

Stoga, svojim govorom i delom Umar je zeleo da marginalizuje Crni Kamen i ospori cinjenicu da je on (Kamen) Svedok, i da prikaze (cin) Allahovog Poslanika (sawas.), ljubljenje Kamena i klanjanje njemu nejasnom/nebuloznom stvari koje ne moze da se razume i koja nema mudrosti.

A u stvari ako Crni Kamen ne pomaze niti steti, cin Allahovog Poslanika (sawas.) bi bilo odsustvo Mudrosti – a daleko (iznad) je on od toga – i cin Allahovog Poslanika (sawas.) ne bi imao znacenje niti bi bila mudrost ako taj Kamen ne pomaze niti steti Dozvolom Allaha i Njegovom Snagom i Moci, neka je Slava Njemu.

Stoga, Volja Allaha (swt.) je da pokaze ono sto Umar krije (u sebi), od njegovog stava prema Kamenu, tj. Slugi kome je odredjen Testament i Zavet, ili Qa’imu (Onaj koji se uzdize) Porodice Muhameda (a.s.). A Slava Allahu, nema osoba koje drze zlo u sebi osim da ga Allah (swt.) pokaze omaskom njihovih jezika.

Allahov Poslanik Muhamed (sawas.) je preuzeo razjasnjenje vaznosti Crnog Kamena i njegovu Prioritetnost svojim govorom i delima. A dovoljno je da se zna da ga je Allahov Poslanik (sawas.) ljubio i klanjao mu se, a Allahov Poslanik (sawas.) se nikad nije klanjao ni jednom (drugom) delu Kaa’be osim Crnom Kamenu. Vaznost ove stvari je stigla (do toga) da je Allahov Poslanik (sawas.) rekao: (Primite/Okrenite se Uglu, jer je to Desna (ruka) Allaha u Njegovoj Kreaciji, On se rukuje sa Svojom Kreacijom njome, pozdravom slugu ili outsajdera, i On svedoci za onog koji primi/okrene se prema njemu, da je stigao)
Al-Mahasin zbirka 1, strana 65

A ono sto se misli pod Uglom je Crni Kamen, jer je on postavljen u njega. I Imami (a.s.) su sledili put Allahovog Poslanika (sawas.) u razjasnjavanju vaznosti Kamena svojim govorom i delima, i objasnili su da je Kamen Nosilac Knjige Testamenta i Zaveta/Saveza, i da je Adam (a.s.) plakao cetrdeset dana, i da je postavio mesto za plakanje pored Kamena, se ciljem da se iskupi za svoj greh krsenja Zaveta (”A Adamu smo odmah u početku naredili; ali on je zaboravio, i nije odlučan bio.”) (Sura Ta-Ha (20):115)

Uistinu Kamen je bio sjajni beli biser, ali se na Zemlji transformisao u crnilo zbog grehova slugu. Ovaj blagosloveni govor i dela koja su oni ponavljali nekoliko puta pred svojim kompanjonima su objasnjenje i potvrda za znacaj Crnog Kamena, i za odnos Kamena sa prvim grehom, cak, sa svim grehovima, kroz celokupan put ljudskog bica na ovoj Zemlji.

“Bakit sin A’yun-a je rekao: (Pitao sam Abu Abdullah-u (a.s.): Iz kog razloga je Allah postavio Kamen u ugao u koji je sad postavljen a ne u neki drugi (ugao)? I zasto se on ljubi? I zasto je spusten iz Raja? I zasto je Zavet slugu i Testament postavljen u njega? I koji je razlog za to? Obavesti me, neka budem tvoj otkup, jer sam ja u cudu razmisljajuci o tome.”

On (a.s.) je rekao: Pitao si, i nalazis da je ova stvar teska, i istrazivao si, pa (onda) ruzumi odgovor, i isprazni svoje srce, i slusaj pazljivo, da bi te obavestio ako Allah (swt.) hoce.

Uistinu, Allah, Blagosloveni, Uzviseni, je postavio Crni Kamen, i on je dragulj koji je spusten iz Raja Adamu (a.s.), i postavljen je u ugao iz razloga/sa svrhom Zaveta.

I to je zbog toga sto je potomstvo sinova Adamovih uzeto iz njihovih ledja, kada je Allah uzeo Zavet od njih na tom mestu, i na tom mestu im se prikazalo, i na tom mestu ptica silazi Qa’imu (Onaj koji se uzdize (a.s.)). Prvi koji ce poloziti zavet (odanosti) njemu ce biti ta ptica, i tako mi Allaha, (ta ptica) je Gavrilo (Dzibril (a.s.)). I Qa’im ce odmoriti svoja ledja na tom mestu, i to je dokaz za Qa’ima, i to je svedok za one koji mu doju na to mesto, i svedok za one koji ispune Zavet i Testament koji je Allah, Svemocni, uzeo od Svojih slugu.

Sto se tice Kible (pravca obozavanja) i Primanja/Suocavanja, oni su iz razloga Testamenta, kao obnova tog Testamenta i Zaveta, i kao obnova polaganja zaveta (odanosti), da bi oni mogli da ispune Njemu Tastament, koji je Allah (swt.) uzeo od njih kao Zavet. I oni mu dolaze svake godine, i ispunjavaju taj Testament i Poverenje koje je uzeto od njih.
Zar ne znas da kazes: “Ja sam ispunio svoj Zavet i ja sam se drzao/slozio sa svojim Zavetom da Ti mozes da svedocis za mene da sam (Ti) dosao?”

Tako mi Allaha, niko to ne ispunjava osim nase Shia (sledbenika). Usitinu, oni idu njemu, i on ih zna i veruje im. A drugi koji nisu oni, odlaze njemu i on ih porice i osporava ih. A ovo je zbog toga sto niko nije spasao/sacuvao sem vas. Onda, tako mi Allaha, on (Kamen) svedoci za vas. A protiv njih, tako mi Allaha, on svedoci da oni narusavaju, i zavide i ne veruju. I on je snazan Dokaz od Allaha na Danu Ozivljenja, on dolazi imajuci jezik koji govori, i dva oka, u svom prvom liku (obliku), Kreacija ce (prepo)znati njega i nece ga osporiti. On svedoci za one koji su mu dosli i obnovili Testamen i Zavet sa njim stiteci/cuvajuci Zavet i Testament i ispunjavajuci Poverenje. A on svedoci protiv svih onih koji su osporavali i zavideli i zaboravili Zavet ne verujuci i poricuci.

A sto se tice razloga zasto ga je Allah spustio iz Raja, da li znas sta je Kamen bio (ranije)?
Ja sam rekao: “Ne.”
On (a.s.) je rekao: “On je bio Andjeo od najvecih Andjela kod Allaha.
I kada je Allah uzeo Zavet od Andjela, prvi koji je verovao u njega i priznao je bio taj Andjeo. I Allah ga je uzeo kao Poverioca protiv Kreacije, On ga (Andjela) je naucio Zavetu, i postavio ga u njega. I On je ucinio obozavanje kreacije da obnavljaju sveke godine sa njim svoje priznanje Zaveta i Testamenta, koji je Allah, Svemocni, uzeo od njih.

Onda ga je Allah stvorio sa Adamom (a.s.) u Raju, podsecajuci ga na Zavet, i obnavljajuci sa njim priznavanje svake godine. Onda kada je Adam (bio) neposlusan i (kada je) izveden iz Raja, Allah je ucinio da on zaboravi Testament i Zavet, koji je Allah (swt.) uzeo od njega i od njegovog sina (sve do) Muhameda (sawas.) i do Zamenika (a.s.), i On ga je ucinio igubljenim i zbunjenim.

Kada je Allah oprostio Adamu, On je pretvorio (transformisao) tog Andjela u lik belog bisera, i bacio ga iz Raja do Adama (a.s.) dok je ovaj bio u Indiji. Onda kada ga je on pogledao, osetio je da mu je poznat, ali nije znao o njemu vise osim da je dragulj.

Pa je Allah, Svemoguci, ucinio da on progovori, i on je rekao: “O Adame! Da li me poznajes?”
On (Adam) je rekao: “Ne.” 
On (Andjeo) je rekao: “Da. Sheitan (Satana (l.a.)) te je nadjacao i ucinio da zaboravis secanje na svog Gospodara.”

Onda ga je On pretvorio u lik u kome je bio, kada je bio (zajedno) sa Adamom u Raju.
Pa je on rekao Adamu: “Gde je Testament i Zavet?”
I Adam je skocio prema njemu i spomenuo Zavet i plakao i pokorio mu se i poljubio ga i obnovio svoje priznavanje Testamenta i Zaveta.

Onda ga je Allah, Svemocni, pretvorio u dragulj – Kamen, (sjajno) sijajuci beli biser, i Adam ga je nosio na svojim ramenima, iz postovanja i uzavavanja.
A kada je postao umoran, Gavrilo (a.s.) bi ga nosio umesto njega, dok nije dosao sa njim do Mekke.

I jos uvek je uzivao (njegovo drustvo) u Mekki, obnavljajuci Priznavanje njemu svaki dan i noc.

Onda kada je Allah, Svemoguci, napravio Kaa’bu, On je postao Kamen na to mesto, jer kad je On, Blagosloveni, Uzviseni, uzeo Zavet od sinova Adamovih, On ga je uzeo na tom mestu. I na tom mestu je Andjeo naucio Zavet, i zbog toga je postavljen u taj ugao, i Adam je otisao od Kuce u Al-Safa-u, a Eva (a.s.) u Al-Marwa-u. I On je postavio Kamen u taj ugao.
I kada je Adam pogledao iz Al-Safa-e dok je Kamen bio postavljan u Ugao, rekao je “Allahu-Akbar/Allah je Veci!” i velicao je Allaha i hvalio Ga. Iz tog razloga je, Takbir (reci “Allahu-Akbar/Allah je Veci”), i primanje/suocavanje ugla koji u sebi ima Kamen iz Al-Saha-e, postala Sunnah. Allah (swt.) je postavio u njega (Kamen) Zavet i Testament bez drugih osim njega od Andjela.

A to je iz razloga, kada je Allah, Svemocni, uzeo Zavet za Sebe kao Bozanstvo, i za Muhameda (sawas.) za Poslanistvo, i za Alija (a.s.) kao Zemenika/Naslednika, Andjeli su drhtali, a prvi koje je pozurio i priznao je bio taj Andjeo, nije bilo medju njima nijednog (Andela) koji je vise voleo Muhameda i Porodicu Muhameda (sawas.) od tog Andjela, i iz tog razloga ga je Allah (swt.) izabrao medju njima i nacucio ga Zavetu, i on dolazi na Danu Ozivljenja imajuci jezik koji govori i oko koje vidi, svedoceci za sve one koji su mu dosli na to mesto i zastitili/sacuvali Zavet.”)
Al-Kafi, zbirka 4, strane 184-186.
‘Illal Al-Shara’i: zbirka 2, strane 429-431
.

Ahmed Al Hasan

 

One thought on “Crni kamen i njegova veza sa Imam Mahdijem

 1. Crni kamen je onaj što ga muslimani zovu imam Mahdi a Hrišćani Isus Hristos.
  To je jedno isto.
  Nije rečeno od Andjela da se klanjate kamenu, ljubite ga i dodirujete i da se oko njega okrećete.
  Dato vam je da se pripremite i da srca ocistitite da bi ste prepoznali onoga koji se spušta medju ljude.
  Rodjen beo i od ljudi zaprljan i postao crni.
  Što ga je jedan starac prepoznao i poklonio mu se u suzama, a kroz hiljada muslimana je prošao.
  Vi muslimani imate znanje što vam dato od Andjela , dato je jednome da propoveda ostalima..
  Ali ste je znanje u srcu kamenom?
  Nije znanje ono što čisti srce već život po znanju.
  A rečeno vam je da ne poželite tudje!
  A decu ste tudju želeli, i njive tudje, i crkve tudje, i žene tudje!
  Znanje je korišćeno da bi njime otimali od drugih i zverinjak sebi napravili.
  Islam se širio znanjem i Sotoninom pravdom.
  To nije Božija pravda već pravda Sotone.
  Retki su oni muslimani koji srca svoja nisu odbacili i čovečnosti se odrekli.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s