Pravilo o cetovanju

Pitanje: Koje je presuda sto se tice razgovora izmedju muskarca i zene generalno, a preko interneta posebno? Da li je privatno cetovanje na Paltalk-u dozvoljeno?

Odgovor:
U Ime Allaha Milostivog Samilosnog
Hvale pripadaju Allahu Gospodaru svetova
Neka Molitve i Mir Allaha budu na Muhamedu i potomcima Muhameda, Imamima i Mahdijima

Ranije sam spomenuo da je konverzacija izmedju muskarca i zene generalno dozvoljena a online chatovanje je deo toga.

“Razgovor izmedju muskarca i zene je dozvoljen, osim ako ne dolazi do sumnje i straha od iskusenja; u tom slucaju mora da se izbegava.
Svemoguci je rekao, “A reci vernicama neka obore poglede svoje i neka vode brigu o stidnim mestima svojim; i neka ne dozvole da se od ukrasa njihovih vidi išta osim onoga što je ionako spoljašnje, i neka velove svoje spuste na grudi svoje; neka ukrase svoje ne pokazuju drugima, to mogu samo muževima svojim, ili očevima svojim, ili očevima muževa svojih, ili sinovima svojim, ili sinovima muževa svojih, ili braći svojoj, ili sinovima braće svoje, ili sinovima sestara svojih, ili prijateljicama svojim, ili robinjama svojim, ili muškarcima kojima nisu potrebne žene, ili deci koja još ne znaju koja su stidna mesta žena; i neka ne udaraju nogama svojim da bi se čuo zveket nakita njihova koji pokrivaju. I svi se Allahu pokajte. O vernici, da biste postigli ono što želite.” Surat An-Nur (24):31
Sharia (Jurisprudencija) Islama, zbirka 3

Znaci, razgovor izmedju muskarca i zene i dozvoljen generalno.
Sto se tice privatnog razgovora izmedju muskarca i zene nasamo, to je neomiljeno osim ako su zaruceni ili iz neophodnosti.

Stoga, cedna/neporocna i pristojna/postovana verujuca zena bi trebalo da izbegava razgovor sa muskarcem koji nije od njenih mehrama (sa kojima ne moze da sklopi brak), osim iz nuzde i mora da bude ograniceno na potrebu, i sa najmanjom kolicinom reci koje ce biti dovoljne, i ovo vazi za razgovor direktno licem u lice ili preko interneta i kada se koriste chat programi i slicni.

Sve hvale pripadaju Allahu Gospodaru svetova

Ahmed Al-Hasan
Jamadi al-Awal 1434 A.H

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s