Bila su petorica, pas njihov je bio šesti

Pitanje 5 iz knjige Al-Jawab Al-Munir: Da li mogu da znam sta ili ko se misli pod psom ljudi iz pecine? Da li je to bio obican pas, zasto je on spomenut vise od jedanput u toj prici, i ponekad u obliku mnozine “…Bila su petorica, pas njihov je bio šesti” (Surat Al-Kahf (18):22)? Molim vas razjasnite.

Alaa Razaq,
8/Rabi’e/1426 H

Odgovor:
U Ime Allaha Milostivog Samilosnog i hvale pripadaju Allahu Gospodaru svetova

To je bio obican pas zajedno sa ljudima pecine a.s, ali znacajna stvar nije bio pas vec onaj ko kontrolise psa; [to je bio] dzinn koji se zove Qatmir (Dzinni imaju sposobnost da zaposednu zivotinje kao sto su psi i macke), i taj dzinn, Qatmir, je hteo da privuce njihovu paznju kroz ovog psa na svoje postojanje i mogucnost da im pomogne, nakon sto je poverovao u njihov poziv, a Qatmir je jedan od onih dzinna koji imaju sposobnost da ispune srca uzasom i da uzdrmaju srca hrabrih, Allah SWT. je rekao: ”A pas njihov je opruženih šapa svojih bio na pragu. Da si na njih pogledao, sigurno bi se okrenuo od njih bežeći, i od njih bi se sigurno strahom ispunio.” (Surat Al-Kahf (18):18)

Onaj koji je strahom ispunjavao srca kome god da im se priblizio je bio dzinn Qatmir, koji ih je cuvao. A Qatmir je jedan od Ansara (sledbenika) Al-Qaima a.s.

Ahmed Al-Hasan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s